Експерт: Ракът на гърдата е лечим в ранен стадий

Общество

25-07-2017, 10:07

Снимка:

bnt.bg/кадър

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

НЗОК ще договаря отстъпките, а МЗ ще организира търга на лекарства за онкологично лечение

Още от самото начало жените би трябвало да се самоизследват

Ракът на гърдата е най-широко разпространеният рак сред жените и е на второ място като причина за смъртност при тях. Диагностициран в ранен стадий, той е напълно лечимо заболяване при това без външни белези. Тоав каза в ефира на БНТ проф. Веселина Първанова, началник на клиниката по лъчелечение в Специализираната болница за активно лечение по онкология.

"Още от самото начало жените би трябвало да се самоизследват - под душа, по средата на менструалния цикъл. Сами да се изследват и да знаят географията на своите млечни жлези. А тези, които си ги променят със силикон, трябва да знаят, че проследяването при тях става много по-трудно и трябва да се прави магнитен резонанс при тези вече болни. В значителна част от болните със силикон има проблеми при диагнозата рак и после при проследяването на рака. Основното е да не се страхуват и жените, които сами се диагностицирали рака или бучката, да отидат на лекар и то да отидат на лекар където има повече болни с това заболяване, защото опитът е по-висок на лекаря и по-малки детайли могат да не убегнат на лекаря. Основният симптом е бучката на гърдата и особено бучка, която вече започва да променя кожата или от зърното да изтича секрет. Аз мисля, че вече се промениха хората, отвориха повече очи", обясни проф. Първанова.

В следващите шест месеца един розов кемпер, който е на фондация "Една от осем" ще обиколи над 25 града в България, за да консултира и помага на жени, които се борят с рака на гърдата. Кемперът вече е на път. Първите няколко дни ще бъде в Югозападна България.

Пътешествието стартира от София където беше представено.