Вучич към Захариева: Благодаря за подкрепата за европейския ни път - bulgaria.utre.bg

Вучич към Захариева: Благодаря за подкрепата за европейския ни път

25 юли 2017, 06:38 | Дани Стоянов
  • Снимка:
    пресцентър МВнР

Искахме да сме част от ЕС, защото искаме да сме демократично и прозрачно общество

Благодаря на вас и на Бойко за подкрепата за европейския ни път. С тези думи сръбският президент Александър Вучич посрещна в Белград заместник министър-председателя по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Дипломат номер 1 стартира балканска обиколка от столицата на Република Сърбия, съобщи пресцентърът на Министерството на външните работи.

"Сръбските граждани очакват да разберат дали е реалистично да се присъединят към ЕС относително скоро. Искахме да сме част от ЕС, защото искаме да сме демократично и прозрачно общество" - каза президентът Вучич. - "Без връзки помежду си не съм сигурен, че ще успеем да се развиваме. Мисля, че може да си сътрудничим и за общи проблеми в региона."

"Три пъти се срещнахме с Вас, г-н президент, за 45 дни, откакто сте президент" - обърна се Захариева към Вучич. - "Това е знак колко е важно за България разширяването на Европейския съюз на Балканите. Западните Балкани са топ приоритет за българското председателство. Подкрепям искането ви да получите ясен график за европейската ви перспектива. Предлагаме ви експертна помощ в преговорния процес."

Посланието на Захариева към сръбските домакини бе да ускорят реформите, като България предложи експертна помощ в преговорния процес и затварянето на главите. Отчетен бе и ръстът от 28% на българските туристи в Сърбия и съответно 8% увеличение на сръбските в България.

Българският външен министър постави въпроса и за връщане на специализираните предавания в медиите за българското малцинство.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


Още новини от Политика