Борисов се срещна със зам. помощник държавния секретар на САЩ за Европа и Евразия - bulgaria.utre.bg

Борисов се срещна със зам. помощник държавния секретар на САЩ за Европа и Евразия

24 юли 2017, 15:36 | Дани Стоянов
  • Снимка:
    пресцентър МС

Премиерът акцентира върху значението на европейската перспектива за държавите от региона

Процесите в държавите от Западните Балкани бяха сред обсъжданите теми по време на срещата на министър-председателя Бойко Борисов със заместник помощник държавния секретар на САЩ за Европа и Евразия Хойт Ий, предава пресцентърът на Министерски съвет.

Премиерът Борисов акцентира върху значението на европейската перспектива за държавите от региона. Той подчерта, че въпросът за тяхното приобщаване към Европейския съюз ще е един от приоритетите на страната ни, когато поеме ротационното председателство на Съвета на ЕС през 2018 г.

В рамките на разговора в Министерския съвет Борисов обсъди с Хойт Ий резултатите от участието си в срещата на лидерите от Берлинския процес в Триест. Министър-председателят акцентира върху възможностите за свързаност между страните от Западните Балкани и тези от ЕС с включването на Коридор №8 в Берлинския процес. "Свързващата инфраструктура е важна, тя ще даде нова перспектива на за развитието на Балканите", заяви премиерът.

Обсъден беше също напредъкът на интерконекторната връзка България – Гърция. Министър-председателят поясни, че този проект е от ключово значение не само за двете страни, а и за региона на Югоизточна Европа и ЕС. С осъществяването му ще се постигне диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ от Южния газов коридор. Двамата обсъдиха също развитието на проекта за изграждане на европейски газоразпределителен център „Балкан“.

Министър-председателят Бойко Борисов и заместник помощник държавният секретар Хойт Ий разговаряха и за засилването на двустранното партньорство между България и САЩ в интерес на общите цели на двете страни като съюзници.

Премиерът изтъкна, че за България е от голямо значение сътрудничеството в областта на сигурността и отбраната и отбеляза провеждането на най-голямото военно учение в Европа на територията на нашата страна.

На срещата присъстваха вицепремиерите Томислав Дончев и Екатерина Захариева.Коментари (1)

Потребител
IVAYLO
Резил, няква секретарка, се снима с премиера на държава.
И това е новина??????????
24 юли, 23:03 ч.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


Още новини от Политика