Полският президент налага вето на промените в съдебната система

Той добави, че разработва собствен законопроект за съдебна реформа

Държавният глава на Полша Анджей Дуда призна днес, че не е бил запознат по-рано с текстовете от законопроекта за реформа на съдебната система, съобщава агенция “Ройтерс“, предаде агенция ТАСС. “Съжалявам, че законопроектът за Върховния съд преди да бъде внесен в Сената, не ми е представян. Този закон няма да укрепи чувството за справедливост“, коментира Дуда, когато съобщи за своето решение да наложи вето на този документ, който по-рано бе одобрен от депутати в парламента.

Президентът на страната също така добави, че разработва собствен законопроект за съдебна реформа. Съобщава се, че днес Дуда ще проведе среща с председателя на Върховния съд. Законопроектът за съдебна реформа, който бе приет миналата седмица в Сейма и Сената, отприщи голяма вълна от недоволство сред полското общество в най-големите градове на страната.

Според опозицията, ако този законопроект бе подписан от президента Дуда, независимостта на полската съдебна система би могла да бъде премахната, а съдилищата, в това число и Върховния съд, ще станат политически зависими от управляващите.