Могерини посети Кувайт заради кризалата в Залива - bulgaria.utre.bg

Могерини посети Кувайт заради кризалата в Залива

24 юли 2017, 11:50 | Дани Стоянов
  • Снимка:
    wikimedia commons

Визитата на Могерини съвпадна с посещението на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган

Дипломатически совалки в Персийския залив. В опит да бъде разрешена кризата с Катар, в Кувейт отделни разговори проведоха ръководителят на дипломацията на Европейския съюз Федерика Могерини и турският премиер Реджеп Тайип Ердоган, предава БНТ.

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини се срещна с емира на Кувейт в опит да посредничи за разрешаването на кризата в Залива. Кувейт играе ролята на посредник в кризата между Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Бахрейн, Египет и Катар.

Миналият месец четирите страни скъсаха дипломатическите си отношения и спряха транспортните връзки с Катар заради твърдения, че страната подкрепя тероризма. Доха отрича тези обвинения и отхвърли списък с 13 искания, който й бе връчен като условие за спиране на бойкота. Исканията включваха ограничаване на връзките с Иран, спиране на подкрепата за ислямистки групировки и закриване на телевизия "Ал Джазира".

Визитата на Могерини съвпадна с посещение на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган. Кувейт е втора спирка от обиколката му в Персийския залив. По-рано Ердоган посети западния саудитски град Джеда, където се срещна с крал Салман. Двамата лидери обсъдиха начини за борба с тероризма и неговото финансиране.

Ердоган е петия високопоставен държавник извън Персийския залив, който опитва да уреди спора. Топдипломатите на Великобритания, Франция, Германия и САЩ вече се намесиха в дипломатическата криза.Коментари (1)

Потребител
Комаров
Кувайт, кризалата ...?
24 юли, 12:11 ч.

Добави коментар

* Задължителни полета