Геолог: Ако у нас ще има земетресения, ще е в началото на есента

Общество

24-07-2017, 09:47

Снимка:

nova.bg/ кадър

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

БАН: Няма последствия за България след земетресенията в Гърция и Турция

Той не смята, че ще има друго силно земетресение в Гърция

След труса в турския град Бодрум и на гръцкия остров Кос последваха множество вторични трусове. Жителите и туристите на острова продължават да са неспокойни, защото според сеизмолозите те ще продължат до края на месеца. Очаква се и друго силно земетресение до 6-а степен по Рихтер.

Туристическият сезон е в разгара си и е изправен пред провал, въпреки че туроператорите уверяват, че нормалният ритъм на живот на остров Кос е възстановен. Туристите обаче постепенно го напускат.

„Земетресенията показват една повишена сеизмичност, която според мен отминава. Гърция потъва със сантиметри на година, което е сериозен процес. Южната част потъва по-бързо, отколкото северната”, коментира в ефира на Нова Телевизия геологът проф. Рангел Гюров.

Той не смята, че ще има друго силно земетресение в Гърция. Проф. Гюров обясни, че ако у нас има повишена сеизмична активност, е вероятно тя да е около 4-6 септември или 18-20 септември. Местата, където може да има земетресения, са около Велинград и Гоце Делчев.

"Това не означава, че тогава ще има земетресения, а че вероятността около тези дати е по-голяма, ако изобщо се случи", уточни геологът.