М. Стоянова: Механизмът за растеж на заплатите трябва да се усъвършенства - bulgaria.utre.bg

М. Стоянова: Механизмът за растеж на заплатите трябва да се усъвършенства

24 юли 2017, 09:40 | Дани Стоянов
  • Снимка:
    btv.bg/ кадър

Имаше странно единодушие между всички партии извън ГЕРБ да не се намалява повече прагът за кешови плащания

Бюджет заплати не плаща. Пътят за увеличаване на заплатите както на хората в реалния бизнес, така и на тези с бюджетната сфера, е пътят на растежа на икономиката. Това каза в ефира на бТВ председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова от ГЕРБ. „Често говорим само за полицаите, защото в момента са най-шумни, но има и много други сфери, където заплатите трябва да бъдат увеличени ”, посочи тя.

„Парите в КТБ, за съжаление, няма да се върнат. Те са потънали в много проекти, които са неефективни, просто парите са изхарчени”, отбеляза Менда Стоянова. По думите й, на първо място, трябва да бъдат обвинени собствениците и управляващите банката, които са нарушавали правилата, и на второ място – тези, които е трябвало да ги контролират.

„Делян Пеевски не е участвал нито в управлението, нито в контрола на КТБ. Ако е бил клиент, би трябвало да е от ощетените, а не сред тези в списъка на обвинените”, допълни Менда Стоянова

Темата за клас прослужено време не е била поставена на дневен ред в НС въобще, каза Менда Стоянова, като допълни, че това е бил по-скоро разговор проведен през медиите. Нашата парламентарна група няма мнение, не е обсъждан въобще този въпрос, изтъкна тя.

Стоянова отбеляза, че механизмът за растеж на заплатите трябва да се усъвършенства. „Това е неравнопоставеност между работниците в едно предприятие, които работят един и същи вид работа . Някои от тях може да са по-производителни, а да получават по-ниска заплата”, каза Менда Стоянова. „Това не е битка между млади и стари, а битката да получаваш заплата, равна на твоята квалификация и производителност, а не на други фактори”, допълни тя.

Според нея ежегодното увеличение на заплатите може да се гарантира през друг механизъм, който да е много по-справедлив. „Няма работодател, който при ситуация на липса на работна ръка, ще се лиши от работниците си и ще си затвори фабриката, защото не иска да дава по-високи заплати. Ако той има възможност да ги дава, това е пътят”, каза още председателят на бюджетната комисия.

„Имаше странно единодушие между всички партии извън ГЕРБ да не се намалява повече прагът за кешови плащания. Проблемът е да се търси балансът между това да се контролира и намалява сивата икономика и да не се затрудняват допълнително бизнесът и хората”, коментира още Менда Стоянова в разговора.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета