М. Стоянова: Механизмът за растеж на заплатите трябва да се усъвършенства

Имаше странно единодушие между всички партии извън ГЕРБ да не се намалява повече прагът за кешови плащания

Бюджет заплати не плаща. Пътят за увеличаване на заплатите както на хората в реалния бизнес, така и на тези с бюджетната сфера, е пътят на растежа на икономиката. Това каза в ефира на бТВ председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова от ГЕРБ. „Често говорим само за полицаите, защото в момента са най-шумни, но има и много други сфери, където заплатите трябва да бъдат увеличени ”, посочи тя.

„Парите в КТБ, за съжаление, няма да се върнат. Те са потънали в много проекти, които са неефективни, просто парите са изхарчени”, отбеляза Менда Стоянова. По думите й, на първо място, трябва да бъдат обвинени собствениците и управляващите банката, които са нарушавали правилата, и на второ място – тези, които е трябвало да ги контролират.

„Делян Пеевски не е участвал нито в управлението, нито в контрола на КТБ. Ако е бил клиент, би трябвало да е от ощетените, а не сред тези в списъка на обвинените”, допълни Менда Стоянова

Темата за клас прослужено време не е била поставена на дневен ред в НС въобще, каза Менда Стоянова, като допълни, че това е бил по-скоро разговор проведен през медиите. Нашата парламентарна група няма мнение, не е обсъждан въобще този въпрос, изтъкна тя.

Стоянова отбеляза, че механизмът за растеж на заплатите трябва да се усъвършенства. „Това е неравнопоставеност между работниците в едно предприятие, които работят един и същи вид работа . Някои от тях може да са по-производителни, а да получават по-ниска заплата”, каза Менда Стоянова. „Това не е битка между млади и стари, а битката да получаваш заплата, равна на твоята квалификация и производителност, а не на други фактори”, допълни тя.

Според нея ежегодното увеличение на заплатите може да се гарантира през друг механизъм, който да е много по-справедлив. „Няма работодател, който при ситуация на липса на работна ръка, ще се лиши от работниците си и ще си затвори фабриката, защото не иска да дава по-високи заплати. Ако той има възможност да ги дава, това е пътят”, каза още председателят на бюджетната комисия.

„Имаше странно единодушие между всички партии извън ГЕРБ да не се намалява повече прагът за кешови плащания. Проблемът е да се търси балансът между това да се контролира и намалява сивата икономика и да не се затрудняват допълнително бизнесът и хората”, коментира още Менда Стоянова в разговора.