75 години от смъртта на Никола Вапцаров

Общество

23-07-2017, 14:10

Снимка:

youtube.com/ кадър

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Благоевград отбеляза 75 години от смъртта на Никола Вапцаров

На днешната дата поетът е разстрелян

На днешната дата преди 75 години на Гарнизонното стрелбище в София е разстрелян поета Никола Вапцаров. Той е задържан на 4 март същата година. При престоя си в столичния арест, Въпцаров признава за своята нелегална дейност. След проведен щателен обиск в квартирата му са открити пистолет, записки, агитационни материали и доказателства, които го уличават в конспиративни действия.

Съден е по силата на Закона за защита на държавата за организиране на подривна дейност срещу установения държавен ред.

На 6 юли е дадено начало на процеса срещу него. Протоколът от откритото заседание на Софийския военен съд от същата дата показва, че пред съда Вапцаров се отрича от подадените показания, дадени в процеса на разследване. На 23 юли той е осъден на смърт и още същата вечер присъдата е изпълнена. Никола Вапцаров е роден през 1909 година в Банско. Редица литературоведи, критици и любители на поезията, определят неговото творчество със социална и хуманитарна насоченост. Баща му Йонко Вапцаров е войвода от ВМРО, а майка му е Елена Везюва. С подкрепа на американската мисионерка мис Стоун, тя завършва американския колеж в Самоков и по-късно става протестантска мисионерка и учителка.

В юношеските си години той попада под силното влияние на д-р Борис Майлер, който живее от 1919 година в къщата на Йонко Вапцаров като бело­гвар­­дей­ски емигрант. В последствие е обявен за агент на НКВД. Неговият образ оказва влияние върху възпитанието на Никола в духа на комунистическите идеи. Вапцаров завършва гимназията в Разлог през 1926 година, а веднага след това е приет в Морското машинно училище във Варна, което след години ще носи неговото име.

Единствената издадена приживе стихосбирка на Вапцаров излиза през 1940 година – “Моторни песни“. В продължение на години той работи и установява контакти с различни дейци на Българската работническа партия. Малко след повратната за българската история 1944 година е амнистиран посмъртно.