Поредни масови протести в Полша (видео)

Хиляди протестиращи се събраха пред дома на лидера на партията “Право и справедливост“ Ярослав Качински

Възмущението от идеите на управляващата партия в Полша да въведе промени в съдебната система, отприщи голяма вълна на недоволство в последните дни, съобщава БТА. В събота вечер хиляди протестиращи се събраха пред дома на лидера на партията “Право и справедливост“ Ярослав Качински, обвинявайки го, че е въвел диктаторски режим в страната. По-късно голяма част от протестиращите се придвижиха към Върховния съд, където изпяха песента „Imagine“ на Джон Ленън и държаха свещи.

Бившият лидер на дисидентската организация “Солидарност“ и първи демократично избран президент Лех Валенса, направи обръщение по време на демонстрация в Гданск. Той призова младите поляци да се борят за запазване на разделението на властите, за чието постигане е помогнало неговото движение преди повече от четвърт век, когато Полша е изпратила комунистическо управление в историята.

Хиляди недоволстващи се събраха в столицата Варшава, Краков, Гданск, Лодз, Познан и други градове. Те призоваха държавният глава Анджей Дуда да отхвърли законодателството и наложи вето. От своя страна, управляващата изказа своята позиция, че промените са необходими, за да бъде реформирана съдебната система, която според Качински не е била прочистена от бивши комунисти и членове на ПОРП след падането на комунистическия режим през 1989 година.