Психолог: Проблемът на обществото е, че толерира селски бабаити

Колкото едно общество е по-примитивно, толкова е по-толерантно към тези неща

„Проблемът е в това, че много големи слоеве от българското население – и т. нар. „елитни”, биват възпитавани в норми, които се доближават до този начин на функциониране – саморазправа по улиците, арогантно поведение, простотия навсякъде”, коментира в студиото на бТВ последните прояви на насилие, включително и с междуетнически елемент, психологът Росен Йорданов.

„Не бих искал да обвинявам цялата ромска общност за това, че някакъв неин представител се е изявил като върл простак или като селски бабаит. Проблемът е, че цялото общо общество толерира селските бабаити. Цялото общество – като се започне от висши държавни нива. Хора, които демонстрират този бабаитизъм”, добави той.

„Не е въпросът до етническата общност – макар че го има. Тук проблемът е с това, че циганите, са представители на онази част от обществото, която функционира на много примитивно ниво и като цяло е толерантна към насилието и агресията. Колкото едно общество е по-примитивно, толкова е по-толерантно към тези неща. Този феномен на бабаитлъка, за съжаление – въпреки че уж ставаме по-цивилизована нация – бива толериран. Защото полицията няма никакъв респект; всичко, което се случва, ни го съобщава говорителката на главния прокурор, дори и за инцидент в село Петручево. Защото, когато почне едно дело, всички казват „А, той ще се измъкне”… Значи не само богатите хора се измъкват, измъкват се и най-арогантните безпардонни и вулгарни хулигани. Това е проблемът”, коментира той.

„Не искам да живея в такова общество и съм възмутен. Достатъчно е да излезете на улицата и да видите за какво става дума – на всяка втора пряка те дебне някой хулиган, който може да направи всичко”, каза още той.