САЩ публикува законопроект за санкции срещу Иран и Русия

Конгресът смята, че няма нужда да се налагат нови санкции в сферата на сътрудничеството между САЩ и Русия в космоса

Конгресът на САЩ публикува в своята уеб страница законопроект за санкции против Иран и Русия. Санкциите предвиждат да се съкрати максималния срок на пазарно финансиране на руските банки, които се намират под санкции на 14 дни, а на санкционираните компании от нефтогазовия сектор – на 30 дни, съобщи агенция “РИА Новости“, предаде “Фокус“.

Също така е предвидено, че държавният глава на Съединените щати ще може да налага санкции на лица, които имат намерение да вложат в строителството на руски експортни тръбопроводи повече от пет милиона долара за година или един милион долара наведнъж. Ограниченията обхващат лица, които предоставят на проекта услуги, технологии или оказват информационна поддръжка. Гласуването ще се състои на 25 юли.

Вашингтон продължава да е против срещу изграждането на газопроводната връзка “Северен поток-2“, заради “лошото въздействие върху енергийната сигурност на ЕС, развитието на газовия пазар в Централна и Източна Европа и заради енергийните реформи в Украйна“.

Авторите на документа също така имат намерение да направят приоритет, на администрацията на САЩ, износа на американски енергоресурси в Европа, за да „защитят енергийната сигурност на съюзниците“. Заедно с това Конгресът споделя мнението, че няма нужда да се налагат нови санкции в сферата на сътрудничеството между САЩ и Русия в космоса, за да не навредят на НАСА.