Бюрата по труда започнаха издаването на ваучери за обучения на заети лица

Общество

22-07-2017, 16:07

Снимка:

bulgariautre.bg

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Заети лица, които желаят да получат ваучер, могат да подадат своята заявка по електронен път или на хартия в бюрата по труда

Първите лица, подали заявление, получиха ваучери за включване в курсове за придобиване на професионална квалификация и/или ключови компетентности в зависимост от посоченото в заявлението желание. Ваучерите се предоставят по проект „Ваучери за заети лица”, съфинансиран от Европейския социален фонд на Европейския съюз чрез Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020.

Заети лица, които желаят да получат ваучер, могат да подадат своята заявка по електронен път или на хартия в бюрата по труда. Към момента са подадени 35 100 заявки от заети лица за включване в обучения. Въведената от Агенцията по заетостта нова електронна услуга за подаване на заявленията бе предпочетена от близо 54% от заявилите желание за участие по проекта, като са регистрирани 18 890 електронни заявки за включване в обучения с ваучери.

В случай на отказ от избраното обучение на лице, приносител на ваучер, преди стартирането на обучението ваучерът се анулира без право на преиздаване на нов. В този случай лицето връща ваучера в бюрото по труда и попълва собственоръчно декларация за отказ в свободен текст. Лицето може да кандидатства с нови документи за друг вид обучение (професионално обучение или обучение да придобиване на КК).

Агенцията по заетостта припомня, че 15% от стойността на обучението по проекта се съфинансира от страна на заетите лица, като на доставчиците на обучения (ДОб) се изплащат останалите 85% от номиналната стойност на ваучера. В споразуменията между Агенцията по заетостта и ДОб подробно се урежда редът и условията за разплащане с ваучери. ДОб се задължава да сключи договор с лицата, получили ваучер за обучение и да им издаде разходооправдателен документ в съответствие с нормативните изисквания за полученото съфинансиране.