ГЕРБ: БСП да се разграничи от депутата Манол Генов, ако се окаже вярно, че е купувал гласове

БСП и Корнелия Нинова да се разграничат от тези негови действия, защото те казаха, че стоят зад него

ГЕРБ взеха от деловодството на парламента копие от документите по искането на главния прокурор за сваляне на имунитета на депутата Манол Генов. Разследването срещу него е за купуване на гласове. Според ГЕРБ трябва да се провери също дали Генов има връзка с фактори, които са създали напрежението в Асеновград, от БСП ги обвиниха, че искат да отклонят вниманието от скандала с НДК.
Депутати от ГЕРБ призоваха БСП да се разграничи от депутата Манол Генов, ако се окаже вярно, че е купувал гласове.

Поискахме приложенията към искането на главния прокурор за свалянето на имунитета на Манол Генов, за да се запознаем с фактите и обстоятелствата, които са били установени при разследването, заяви Тома Биков от ГЕРБ.

"Получихме сведения за разследването по отношение на депутата от БСП Манол Генов, чийто имунитет беше свален преди няколко седмици, които ни притесняват много сериозно. Говори се, че вътре става въпрос за взаимодействия с организираната престъпност в ромски махали и за купуване на гласове", посочи депутатът от ГЕРБ.
"Това, с което предстои да се запознаем ще ни даде основание да преценим дали да поискаме оставката на Манол Генов и да призовем ръководството на БСП и Корнелия Нинова да се разграничи от тези негови действия, защото те казаха, че стоят зад него. Не знам дали са се запознали с тези данни, с които предстои ние да се запознаем, преди да обявят, че стоят зад него", посочи Тома Биков.
Политическият акт на това действие на ГЕРБ било, че не ставало въпрос само за взаимодействия с криминалния контингент, а за много сериозно и престъпно отношение към изборния процес в България.
"Купувани са ромски гласове. Генов е от Асеновград, знаем какво се случи там и искаме да проверим до колко той е имал взаимодействие с фактори, които са предизвикали това напрежение в ромската махала в Асеновград", каза още Биков.
Маноил Манев от ГЕРБ подчерта, че има действащ народен представител на политическа сила, която се вживявала като морален стожер, а всъщност той бил със СРС-та, доказателства, обвинен вече, че купува гласове в Асеновград.
"Там, където избухна един от най-големите конфликти през последното време точно на такава основа. Ако е вярно това, което се говори за документите, че вътре има разпити на криминални лица, ромски лидери, това показва истинската връзка на политици със системата за правене на избори. Тази система колко пъти е пускана, колко пъти е включвана тази машинка-само на тези избори, само за неговия преференциален вот или изобщо?", запита Манев.
Манол Генов, по думите на главния прокурор, се е обаждал в полунощ, за да притиска или оказва влияние на градския прокурор на Асеновград. Ако Генов е правил и това той няма място в парламента. Той трябва да изхвърчи като тапа от парламента, коментира Антон Тодоров.
"Означават ли тези доказателства, че БСП и тяхната ПГ се превръща в платформа, която вкарва криминалитета в политическата власт? Мисля, че се говореше за 65 купени гласове за около 25 лв. на глас. Не твърдим, че това е написано в документите", каза още Тодоров.
"От вас разбирам, че се иска оставката на Манол Генов, а иска ли се оставката на народните представители от ГЕРБ - там също има народни представители със свален имунитет. Някой тяхната оставка иска ли? Или може би се опитват с един скандал да потушат най-големия скандал - скандала НДК. Един корупционен скандал, където две лобита на ГЕРБ се бият един срещу друг и големият въпрос е в големите областни центрове няма ли също заровено по едно НДК.", каза Драгомир Стойнев от БСП.