Дизелът и бензинът са поевтинели

Общество

21-07-2017, 09:49

Снимка:

bnt.bg/кадър

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Цигарите поскъпват от 2018 година

Причината е тенденцията за поевтиняване на горивата на световните пазари

По-ниски цени на горивата у нас през това лято отчитат от Българската петролна и газова асоциация. В ефира на БНТ председателят й съобщи, че дизелът и бензинът са поевтинели с около 2-3%. %. "Причината е тенденцията за поевтиняване на горивата на световните пазари", обясни Андрей Делчев.

"Говорим за спадане на цените около и под 2 лева като усреднени цени. Цените ни показват, че вътрешният пазар следва това, което се случва на международните пазари. Около 40% от цената на горивата е цената на суровия петрол. Безспорно движението на суровия петрол влияе, отразява се и на вътрешния пазар. Сезонното колебание го няма. Допреди 2-3 години обикновено дойдеше ли активният летен сезон в Европа или Северна Америка цените мръдваха нагоре заради повишеното търсене. От 2-3 години, когато започна излишъкът на предлагане на суров петрол на световния пазар, респективно цените паднаха значително, и цените на суровия петрол, и цените на дребно, навсякъде, включително и в България. Тенденцията се обърна, сринаха се цените на суровия петрол, значително се коригираха цените на вътрешния пазар", каза Делчев.

Той обясни, че от една страна има решение на ОПЕК, към което са се присъединили 11 държави за ограничение на квотите, и се спазва в определена степен. Има увеличено предлагане. Тенденция в тази посока е увеличаването на петролните кладенци в САЩ.

"От една страна, тенденцията към увеличено предлагане на пазара е налице. От друга страна, пазарът в момента е в равновесно положение, балансиран, резервите на всички основни потребители са на практика пълни. ОПЕК със сигурност, но включително и шистовите производители имат притеснение от по-високо предлагане, защото е ясно, че при шистовите производители, имам предвид САЩ, високото предлагане и падането на цените означава невъзможност за повечето от тях да работят", каза още Делчев.