Цигарите поскъпват от 2018 година

Портфейл

21-07-2017, 09:19

Снимка:

wikimedia commons

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Румен Порожанов: Хлябът няма да поскъпва

Причината е, че трябва да бъдат достигнати минималните нива на облагане за ЕС

Българските цигари се очаква да поскъпнат от следващата година заради нови акцизни ставки. Това стана ясно днес, след като депутатите приеха поправки в Закона за акцизите. Целта е до 2018 г. да бъдат достигнати минималните нива на облагане за Европейския съюз.

Промяната ще доведе до увеличаване на цените на дребно на най-масовите цигари с около 10-15 стотинки.

Според председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова миналата година по-голям е бил ръстът в цените в средния и по-високия клас цигари и по-нисък в по-ниския клас цигари. С предложеното през тази година всъщност ще се изравнят ръстовете и ще има равнопоставеност при увеличаването на цените на цигарите в различните видове класове.

Според поправките общият налог върху цигарите е минимум 177 лева на 1000 къса. Ставката има 2 компонента – специфичен и пропорционален акциз. Специфичният е твърда сума на 1000 къса цигари, а другата част е процент от продажната цена.

В момента размерът на акциза е не по-малък от 161 лв. за 1000 къса. С промените, гласувани днес, специфичният акциз от 101 се вдига на 109 лв., което прави 2,18 лева на кутия. Пропорционалният се намалява от 27 на 25% от крайната цена.

От тази промяна се очаква българските цигари да поскъпнат с 15-20 ст. на кутия, а вносните марки леко да поевтинеят.

Освен корекции в ставките, новите текстове на Закона за акцизите предвиждат лице, което държи, предлага, продава или превозва акцизни стоки без данъчен документ да се наказва с глоба за физическо лице не по-малка от 1000 лева при първо нарушение, а при повторно с не по-малко от 2000 лева. Юридическите лица и едноличните търговци се наказват с имуществена санкция не по-малка от 2000 лева, а при повторно нарушение с не по-малко от 4000 лева.