САЩ: Балканите още са застрашени от тероризъм - bulgaria.utre.bg

САЩ: Балканите още са застрашени от тероризъм

21 юли 2017, 06:00 | Мила Иванова
  • Снимка:
    wikipedia

Заплахата от ислямски екстремисти в Косово през миналата година е нараснала

Светът, Европа и Балканите продължават да бъдат застрашени от тероризъм, посочва в последния си годишен доклад Държавният департамент на САЩ, като изтъква, че през 2016 г. заради военните операции срещу екстремистите от "Ислямска държава" Европа беше мишена на масови терористични нападения, предаде Танюг.
Що се отнася до Западните Балкани, буди загриженост транснационалният тероризъм в региона, който се намира на историческия транзитен път между Близкия изток и Западна Европа, така наречения балкански маршрут, по който се върши трафик на оръжие, наркотици и хора, се казва в доклада.
Сръбските власти се опасяват, че международни терористи може да пребивават в Сърбия или да преминават през нейна територия, и правителството продължава сътрудничеството и размяната на информация със съседните държави за повишаване на сигурността на границата, отбелязва Държавният департамент.
Заплахата от ислямски екстремисти в Косово през миналата година е нараснала, отчасти подкрепяна финансово от чуждестранни организации, които проповядват екстремистка идеология, и от терористични групи, които активно използват социалните мрежи за пропаганда и вербуване на последователи. В доклада е посочено още, че 315 косовски граждани са заминали да се бият на страната на "Ислямска държава" или Фронта Ан Нусра, а 58 от тях са убити. Косовското правителство предприема мащабни мерки за борба с тероризма, посочва Държавният департамент.
В частта за Босна и Херцеговина се изтъква, че местните власти са увеличили усилията за борба с тероризма, но радикалната ислямистка идеология и регионалните националистически екстремистки групи все още са потенциални източници на тероризъм в тази страна. Босна още няма достатъчен капацитет за щателно разследване и съдебно преследване на случаите на тероризъм, повечето от заведените дела са довели до присъди, но наказанията са неадекватни, а координацията между различните институции е слаба, се посочва в доклада.
Държавният департамент констатира, че според властите в Македония в страната още има членове и симпатизанти на "Ислямска държава", и припомня, че през 2016 г. Македония организира значителни антитерористични операции, една от които беше в координация с властите в Албания и Косово и доведе до ареста на 23 души в трите страни. В Македония има национална стратегия за борба с тероризма, но не и за предотвратяване на екстремизма, се казва в доклада на Държавния департамент на САЩ.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


Още новини от Свят