Франция настоява Лондон да изплати всичките си задължения към блока

Брюксел и Лондон са далеч от постигане на споразумение

Лондон трябва да изплати всичките си задължения към ЕС и това условие не подлежи на преговори. Това заяви френският министър на икономиката Брюно Льо Мер. В изказване във френския парламент той посочи, че сумата може да подлежи на дискусии, но според неговите изчисления трябва да бъде около 100 милиарда евро, пише Ройтерс.

Според френския икономически министър, Брюксел и Лондон са далеч от постигане на споразумение за Брекзит. Той припомни и думите на бившия британски министър-председател Маргарет Тачър „Искаме си парите обратно“. Запомнящото се изказване на Тачър е от 1984 г., с което тя издейства т.нар. „британски изключения“ или това страната да плаща по-ниски вноски към общия европейски бюджет, отколкото би следвало.

Дългът на Великобритания към ЕС е една от основните теми, които се обсъждат на втория кръг на преговори за Брекзит между Брюксел и Лондон. По-рано, главният преговарящ от страна на ЕК Мишел Барние заяви, че британците са особено чувствителни относно размера на дълга. Той изрази надежда, че този въпрос ще бъде разрешен бързо и двете страни ще успеят да намерят конкретно, прагматично и справедливо решение.

Сред останалите теми, които в момента се обсъждат от екипите водени от Барние и британският министър по въпросите за брекзит Дейвид Дейвис, са правата на гражданите, технически процедури по Брекзит и сухоземната граница между Р Ирландия и Северна Ирландия. Темата за правата на гражданите, считана за една от най-важните в преговори, също за момента остава без ясни договорености, тъй като разногласията по това на кого, от кога и как да бъдат предоставяни права за пребиваване остават.