Илинден е! Вижте какво се прави и защо не бива да се работи

Поверие гласи, че морето взима жертви за курбан за пророк Илия

Българската православна църква почита Свети пророк Илия. Съществува поверие, че на този ден морето взима най-много жертви като курбан за Св.Илия. Народната традиция повелява на Илинден да не се работи, за да не се разсърди Свети Илия, който е почитан като господар на летните небесни стихии, гръмотевиците и градушките.

Важно е да се отбележи, че това поверие е чуждо на православието и е изцяло езическо. В ортодоксалната църква Светиите се възприемат като горещи молитвени застъпници за народите и за отделните хора, като винаги предстоящи пред Светия Божи престол.

На Илинден се правят курбани за здраве, организират се и големи общоселски събори и тържества.

Според народното поверие на Илинден не трябва да се работи, защото гръм може да удари човека. Не се ходи на плаж, защото морето взима жертва на този ден. Вярва се, че какъвто човек влезе първи в дома ви, такава ще е и цялата идна година.

На този ден възрастните разказват приказки и пеят песни за свети пророк Илия, който кара огнена колесница с шест коня по небето и измолва от Бога за тях здраве и благополучие, хубаво време и плодородие. Ако на Илинден гърми, овошките ще се повредят, орехите и лешниците ще са кухи. Ще настъпи суша. Единствено виното ще е хубаво.
На този ден празнуват още и занаятчиите кожухари, самарджии и фурнаджии, защото пророкът е техен покровител.

Днес да почерпят Илия, Илиян, Илин, Искра , Илина, Илияна, Илинка, Илиан, Илиана, Илко, Илчо, Илка, Лина, Личо, Божко, Божана, Божинко, Божинка и др. Илия от еврейски означава сила Божия; от гръцки означава слънце, светлина, божественост. Честит имен ден на всички именици!

Християнската църква нарича свети пророк Илия още от древността “Пророк и предсказател на великите Божи дела”, “Ангел в плът” и “Предтеча на Второто Христово Пришествие”. Старозаветният пророк Илия живял около 900 години преди Рождество Христово и бил родом от град Тесвия в Палестина. Когато се родил, баща му получил видение – внушителни мъже го поздравили, повили бебето с огнени пелени и го накърмили с пламък. Смутен, той разказал това на свещениците в Йерусалим, а те го успокоили с думите: “Не бой се, твоят син ще живее в светлина и ще съди израилския народ с огън и меч”. Това обяснява и името на пророк Илия, което означава Сила Господня. Хората от всички времена са оказвали почит към неговата нравствена извисеност и духовна близост с Бога. И до днес стъпките му в Палестина се смятат за осветени от силата му.

Но освен имениците, празник на тази дата имат и пивоварите. 20 юли е официално обявен за професионален празник на пивоварите с решение на Съюза на пивоварите в България през 1996 година. Чества се в Деня на Свети Илия поради това, че кръстителят на Съюза – агатоникийски епископ Наум, избира този светец за покровител на пивоварите.