Дончев: Интересите на държавата в НДК са защитени

Политика

19-07-2017, 17:33

Снимка:

Пресцентър МС

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Мирослав Боршош официално с обвинение

Арнаудова: Прокуратурата е разпитала Т. Дончев за НДК

Това е видимо от кореспонденцията между мен и ръководството на дружеството

Изпълнението на функциите на принципал на НДК и защитата на интересите на държавата са правени по начин, който рядко се извършва за едно търговско дружество. Това е видимо от кореспонденцията между мен и ръководството на дружеството, особено когато коментираме финансовото му състояние, обясни вицепремиерът Томислав Дончев пред журналисти в
отговор на въпрос.
Той коментира изказване, направено по-рано от главния прокурор Сотир Цацаров, че ако се установи, че за извършените нередности принципалът на НДК е бил сигнализиран и не е предприел нищо, той би носил също отговорност.
Дончев посочи, че не му е ставало ясно целевите средства за европредседателството да се харчени за нещо друго. Според него, ако се докаже, че е имало средства, отпуснати изрично за председателството, които са харчени за нещо друго, това е не само нередно, но и този, който го е причинил трябва да си понесе последствието. Той допълни, че е получил един сигнал за нередности в НДК, който е предаден на компетентния орган - Агенция "Държавна финансова инспекция" към Министерството на финансите, и по него е извършена проверка. Други конкретни сигнали до мен не са постъпвали, каза той.
Вицепремиерът посочи още, че годишни финансови отчети на НДК са били повод за коментар предвид факта, че дружеството трупа загуби. В началото поне сме коментирали темата, а после основно започнахме да си кореспондираме по нея, като аз настоявах за бизнес план или план за редуциране на загубата, отбеляза Дончев.
В отговор на въпроса защо е държал Мирослав Боршош година и половина въпреки загубите, той обясни, че ако след края на досъдебното производство има съдебен процес и Боршош бъде осъден за нещо, е склонен да поеме политическата отговорност защо е направил подобна грешка.
В отговор на въпрос дали не е отстранил Боршош, защото премиерът е можело да го върне отново на поста му, както се е случило, Дончев каза, че няма такава връзка.
Дончев отбеляза, че вчера е бил около час на разпит и е съдействал на компетентните органи. Декларирах, че съм на разположение, ако има нужда от каквато и да било допълнителна информация, каза той и коментира, че не знае дали биха му повдигнали обвинения като принципал на НДК. Не съм по природа притеснителен, каза той и допълни, че човек не трябва да си позволява действията и мислите му да се пленяват от притеснения.