Началникът на френския генерален щаб подаде оставка заради Макрон

Наскоро Дьо Вилие възнегодува в парламента срещу планираното намаляване на средствата за въоръжените сили

Началникът на генералния щаб на френските въоръжени сили генерал Пиер дьо Вилие подаде оставка, съобщиха световните агенции, цитирайки публикувано днес негово комюнике.

Той се оттегля на фона на дълбоките си разногласия с президента Еманюел Макрон заради предложеното орязване на бюджета за отбрана, предава БНТ, позовавайки се на БТА.

Наскоро Дьо Вилие възнегодува в парламента срещу планираното намаляване на средствата за въоръжените сили, но бе порицан остро от Макрон. В комюникето генералът казва, че се е опитвал да поддържа френските въоръжени сили в готовност да вършат своята все по-трудна работа с наложените им финансови ограничения.

"При сегашните обстоятелства не смятам, че повече съм в състояние да осигурявам устойчивостта на военния модел, който вярвам, че е необходим, за да гарантира защитата на Франция и французите, днес и утре, и да поддържа амбициите на нашата страна", аргументира той своето оттегляне. Началникът на френския генерален щаб е връчил оставката си на президента, който я е приел.