Ще отстраняват магистрати при обвинение за тежко длъжностно престъпление - bulgaria.utre.bg

Ще отстраняват магистрати при обвинение за тежко длъжностно престъпление

19 юли 2017, 10:25 | Дани Стоянов
  • Снимка:
    bulgaria.utre.bg/ архив

Промените бяха приети с 116 гласа „за“, 6 „против“ и 52 гласа „въздържал се“

Народните представители приеха на първо четене промени в Закона за съдебната власт, които въвеждат отстраняване от длъжност на магистрати във всички случаи на обвинение за тежко умишлено престъпление от общ характер, предаде „Фокус“.

Промените бяха приети с 116 гласа „за“, 6 „против“ и 52 гласа „въздържал се“. Според промените всички магистрати, а не само новоназначените, трябва да подават декларация, в която да се разкриват техните дейности и членства, което цели да се гарантира независимостта и равнопоставеността на магистратите.

Въвеждат се гаранции за свободата на професионално сдружаване на магистратите и се предвижда съсловните организации да не могат да упражняват дейност различна от тази, насочена към защитата на професионалните им интереси, както и се предлага в такива организации да членуват единствено лица, които са действащи магистрати. Предвиждат се промени във финансирането и в начина на формиране на имуществото на сдруженията с идеална цел, създадени от съдии, прокурори и следователи, както и на професионалните организациите на съдебните служители.

С оглед особеностите на тяхната професия се предвижда източници на финансиране да бъдат само членски внос, имуществени вноски и дарения от техните членове. От доклада на правна комисия стана ясно, че ПГ на ГЕРБ ще направи предложение между първо и второ четене относно финансирането на съсловните магистратски организации по проекти по европейски програми и фондове на ЕС и на Европейското икономическо пространство.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета