Ангелкова: Почти толкова гърци посещават България, колкото българи Гърция

В Гърция крайбрежието е 15 хиляди километра, там може да има безплатна сянка навсякъде

До няколко дни Министерството на туризма ще получи конкретни данни за броя на българите, които са решили да откажат своите резервации за Гърция, заради потопа, който заля южната част на страната.

"Изключително неприятна ситуация. Министерство на външните работи, особено нашето генерално консулство в Солун следят в детайли всичко, което се случва и са на разположение на всеки един български гражданин, който се обръща към тях за съдействие. Чух, че ситуацията започва да се нормализира и се надявам това да се случи бързо, за да се върнат хората към обичайния си ритъм. Все още нямаме конкретни данни - дали има откази от резервации и как това ще се отрази като цяло на българите, които са решили да прекарат своята ваканция в Гърция и къде може би ще се пренасочат. До няколко дни ще имаме анализи и информация по отношение на това", съобщи по България он еър министърът на туризма Николина Ангелкова.

На въпрос по-евтини ли са чадърите на гръцките плажове, отговори - няма място за сравнение, защото плажната ивица в Гърция е в пъти по-голяма, а оттам и регламентът за плажните цени е различен. "В Гърция крайбрежието е 15 хиляди километра. Там може да има безплатна сянка навсякъде, защото има за всички хотели. Нашето крайбрежие е 400 км., от което плажовете са не повече от 200 км., така че е изключително трудно да се организира и да се даде, образно казано, плаж на всеки един хотел, като материалната база в пъти надвишава плажовете", посочи Ангелкова.

"За миналата година само за периода юни-септември около 500 000 гърци са посетили България и 570 000 българи са посетили Гърция. Виждате, че разликата е изключително малка", добави тя. А за първите пет месеца на 2017 г. - от януари до май - гърците, посетили България, са 370 хиляди, а българите, посетили Гърция - 490 хил.

Във връзка със спора между нудисти и туристи на плаж "Делфин", заяви - ведомството не може да вземе отношение по въпроса, тъй като в закона няма ясна регламентация.

"Единствената законова регламентация, която може да се търси в случая, е когато има наредба, която съответната община, на чиято територия се намира дадения плаж, има наредба, която е свързана с опазването на обществения ред и със забрана за неморално поведение, съответно нарушаване на благоприличието и така нататък... Не можем да вземем отношение, виждате, че има две гледни точки - има хора, на които това им е абсолютно неприятно, има хора, които искат това да правят. Нямаме регламент, не можем на тази основа да санкционираме когото и да било", коментира Ангелкова.