18 000 нарушения на пътя само за една седмица

Общество

19-07-2017, 09:26

Снимка:

bnt.bg/ кадър

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Бойко Рановски: Шофьори, бъдете внимателни!

180 хиляди фиша за превишена скорост са издадени от началото на годината

Месеците юни, юли и август са най-рисковите за катастрофи. За последните три години през летните месеци са загинали по 200 души. Статистиката посочи в ефира на БНТ комисар Бойко Рановски, началник на "Пътна полиция".

"180 хиляди фиша за превишена скорост са издадени от началото на годината. Почти 4 300 автомобила са с прекратена регистрация, заради неправоспособни водачи", каза още Рановски. Заради летния сезон е засилено полицейското присъствие по магистралите и първокласните пътища.

"Всички налични полицейски сили, които са на смяна са на основните пътни направления и контролът е изключително засилен. Миналата седмица имахме 18 хиляди установени нарушения. - Това с колко повече е от нормални ситуации? - Преди два месеца вървяхме между 10 и 13 хиляди нарушения, сега сме 18 хиляди нарушения на седмица", поясни той.

Дъждът в неделя предизвика доста катастрофи, които блокираха движението по двете основни магистрали у нас - "Тракия" и "Хемус". Като причини за пътната обстановка комисар Рановски посочи както дъжда, така и засиления трафик, нормален за летните месеци.

В допълнение на закона от януари тази година ясно е разписано само в кои случаи може да се ползва аварийната лента и в кои случаи може да се спира в нея. За съжаление все още има водачи, които не спазват законодателството и не се съобразяват с правилата. "Основни причини за възникване на произшествията са нарушенията на водачите и несъобразяване със съответните разпоредби", уточни комисар Бойко Рановски.