Митнически служители откриха контрабандно злато и сребро

Крими

18-07-2017, 13:00

Снимка:

Агенция митници

Автор:

Галя Иванова

Всичко от Автора

Иззетите изделия от благородни метали подлежат на отнемане в полза на държавата

Общо 230 грама златни бижута и 118 грама сребърни накити са задържани при съвместни действия митнически и гранични служители на ГКПП – Лесово.
На 14 юли 2017 г. след обед на трасе „Входящи леки автомобили и автобуси“ на пункта пристигнал лек автомобил с българска регистрация. В автомобила са пътували трима български граждани - мъж и две жени.
В съответствие с  указанията за реда за взаимодействие между Главна дирекция „Гранична полиция” и Агенция „Митници” за извършване на съвместни проверки на граничните контролно-пропускателни пунктове на външни граници, от служители на ГД „Гранична полиция“ е подадено искане за щателна проверка на превозното средство и пътниците.
В зоната за митнически контрол,  на отправените въпроси дали пренасят стоки, валута или валутни ценности, подлежащи на деклариране, тримата български граждани са отговорили отрицателно,  след което служители от митническа мобилна група са пристъпили към проверка на автомобила и багажа. От служителка от МП Лесово е извършен личен преглед на двете жени.

В дрехите и дамската чанта на едната са открити 3 пакета, съдържащи общо 34 бижутерски изделия от злато и сребро - гривни, пръстени, колиета.

В дамската чанта на другата жена са намерени още 2 пакета с 9 масивни бижутерски изделия от благородни метали.

Задържани са общо недекларирани  230 грама златни и 118 грама сребърни изделия. Срещу двете български гражданки с инициали Ф.А. и М.Ч., с адресни регистрации в град Сливен, са съставени  актове за установени административни нарушения по Закона за митниците и Валутния закон.

Иззетите изделия от благородни  метали подлежат на отнемане в полза на държавата.