Арнаудова: Обвинителният акт за фалита на КТБ е около 15 000 страници

Не мога да конкретизирам в какво е обвинен Мирослав Боршош

Обвинението на Мирослав Боршош ще бъде по повод сигнал от ДАНС за нецелево изразходване на средства във връзка с българското европредседателство. Това заяви в ефира на бТВ Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор.

Арнаудова посочи, че не може да конкретизира в какво е обвинен Мирослав Боршош. Той ще разбере на 20 юли, а до тогава не е редно да тръгне по медиите.

Очаква се да има не само конкретизиране на обвинението, но и може да бъде изменено. Прокуратурата е изискала договори от НДК и ще бъдат разследвани и други негови действия.

"Обвинителният акт за фалита на КТБ е около 15 000 страници. Обвинението е за участие в престъпна група, ръководена от Цветан Василев, престъпления по служба на лица от БНБ и присвояване. Прокурорите ще дадат общ поглед над „модела КТБ”", каза Арнаудова.

По повод обвинението в престъпление по служба на директора на областната дирекция по безопасност на храните и бивш международен футболен съдия Антон Генов Арнаудова посочи, че има събрани доказателства и за извършена на принуда. Той е изпращал незаконни и целенасочени проверки на областната дирекция по безопасност на храните в складове за мазнини, които са хранителен отпадък и не са в компетенциите на агенцията.

„Установили сме личен мотив. Генов е разпореждал на служителите си да извикат на място фирмата на сина му и това са хората, взели мазнината и занесли в неизвестна за разследването посока. Вероятно, за да подпомогне фирмата на сина му. Подалият сигнала пък е вуйчо на собственика на фирмата, която е конкурентна на незаконно проверяваните.

Генов е отстранен от длъжност.