Д-р Ненков: Тежките наказания биха предотвратили насилието над медици

В болниците да се поставят максимално най-много камери и устройства за безопасност

Заместник-министърът на здравеопазването д-р Мирослав Ненков одобри идеята на Прокуратурата нападателите на лекари да бъдат подвеждани по бързата процедура в седемдневен срок. В ефира на БНТ той заяви, че тежките наказания, а не глобите, биха били добра превенция срещу насилието над медицински работници.

Д-р Мирослав Ненков се обяви в болниците да се поставят максимално най-много камери и устройства за безопасност, защото условията на „тежка болест на обществото“ налагат такива мерки. Той добави, че е важна не само техническата обезпеченост откъм безопасност, но и своевременната реакция на охранителните органи.

"Въпросът е, че паник бутонът няма да спре шамарите - ще ги спре бързата реакция на охранителните органи. Лесно може да се реализира идеята информацията от паник бутона да се предаде максимално бързо на полицията. Не можем да си представим какво е да отиваш на работа с ясното съзнание, че най-малко ще те напсуват десет пъти. Не само, че техниката е стара, но и лекарите попадат на нечовешка по отношение агресия", каза д-р Ненков.

Д-р Мирослав Ненков предупреди, че зачестилата употреба на т.нар. райски газ сред подрастващите носи тежки последици за здравето.