ЕК призова за повишаване на пенсионната възраст в блока - bulgaria.utre.bg

ЕК призова за повишаване на пенсионната възраст в блока

18 юли 2017, 06:44 | Дани Стоянов
  • Снимка:
    flickr

В момента средно четирима души работят, за да издържат един пенсионер

През следващите 40 години трудоспособното население в Европа ще намалява драстично, предупреди в доклад Европейската комисия (ЕК). Това означава, че в бъдеще ще има по-малко хора, които да плащат социално-осигурителни вноски, отколкото е броят на пенсионерите.

За да се запази стабилността на пенсионните системи, ЕК призова 28-те държави за повишаване на пенсионната възраст. Това стана ясно от комисаря по социалните въпроси Мариан Тейсен, цитираБНТ.

"В момента средно четирима души работят, за да издържат един пенсионер. През 2060 г. този брой ще падне наполовина – за всеки пенсионер ще работят едва двама души. Това означава, че трябва да ангажираме повече хора на пазара на труда. Трябва да дадем възможност на гражданите, които живеят по-дълго и са в добро здраве, да работят по-дълго. В противен случай ще имаме проблеми с финансирането на пенсионните системи и други пера на социалното осигуряване", каза тя.

Европейската комисия препоръчва също на правителствена национални мерки за насърчаване на раждаемостта и прием на мигранти.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета