Вносът на стоки от България за Швейцария се е увеличил десетократно - bulgaria.utre.bg

Вносът на стоки от България за Швейцария се е увеличил десетократно

17 юли 2017, 14:14 | Дани Стоянов
  • Снимка:
    pixabay

През 2016 г. износът на Конфедерацията за България е на стойност 360 млн. франка

Вносът на стоки от България и Румъния за Швейцария се е увеличил 10 пъти, а износът е нараснал три пъти за последните 10 години. Това се съобщава в анализ на Федералната митническа служба на Швейцария по повод на 10-годишнината от присъединяването на България и Румъния към Европейския съюз, цитиран от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия.

По данни на анализа за периода 2000-2008 година вносът от ЕС нараства средно с 5 на сто, от Румъния – с 15 на сто, а от България той се увеличава с 18 на сто. Общият размер на износа от България за Швейцария през 2016 година възлиза на 261 млн. франка, предава БТА.

Износът на Швейцария за България и Румъния за миналата година също бележи рекордния 1 на сто от целия износ на страната, се посочва в прессъобщението. След 2000 година търговският обмен с България нараства с 14 на сто годишно, а с Румъния – с 22 на сто, което е значително по-високо в сравнение с износа за ЕС, който като цяло расте с по 6 на сто.

През 2016 година износът на Конфедерацията за България е на стойност 360 млн. франка, което е рекорд изобщо в стойността на изнесените за България стоки.

България и Румъния изнасят основно текстил, облекла и обувки. През 2016 година Швейцария е внесла от България текстил, облекла и обувки на стойност над 100 млн. франка или това е 41 на сто от целия внос от България. Румъния е изнесла – текстил, облекла и обувки на стойност 211 млн. франка или това е 36 на сто от общия внос.

На второ място са стоки и продукти от групите – машини, метали и електроника, като България изнася основно метали, а Румъния – превозни средства.

Основните продукти, които се изнасят от Швейцария за двете балкански страни са химически и фармацевтични продукти, които правят почти половината от целия износ.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета