Захариева: Парите, отпуснати за НДК, са за европредседателството ни

Нека да оставим органите да си свършат работата и ако има злоупотреби, да се разследват

В 2.35 ч. е постъпил сигналът и не само консулът ни, но и посланикът са тръгнали на място. През цялото време са били със задържаните фенове на „Левски”. Оказали са съдействие за хотел, за издаване на паспорти от хората в изгорялата кола. Благодаря наистина на хората ни в Хърватия за адекватната реакция. Това коментира в ефира на Нова Телевизия външният министър Екатерина Захариева по темата с инцидентите с фенове на „Левски”, които пострадаха при гостуването на отбора на „Хайдук” в Хърватия.

„По наша информация има задържани хърватски фенове. Имаме уверение, че се извършва разследване срещу палежа. Това и по хърватските закони е престъпление с висока обществена опасност. Имаме и уверението, че разследването ще се извърши във възможно най-кратки срокове. Следим случая с внимание”, обясни Захариева.

Посланикът ни е изискал опровержение на най-необективно отразените събития в хърватските медии. В един от вестниците вече има такова.

"Ще направим необходимото чрез посланика на Хърватия в България да следим внимателно събитията. Нямаме данни, че полицията е съдействала за палежа на колата”, поясни Екатерина Захариева. Тя призова подкрепата на феновете да е на трибуните, а не извън нея.

„Парите, които са отпуснати за НДК, са за европредседателството на България. Надявам се скандалът да не измести истинския дебат по време на председателството ни. Нека да оставим органите да си свършат работата и ако има злоупотреби, да се разследват. Важно е да се установи дали има злоупотреби и от кого, защото това ще затвори темата”, на мнение е Екатерина Захариева.