Ердоган отбеляза годишнината от опита за преврат

Церемониите и честванията продължиха цяла нощ

Всички абонати, използващи мобилни телефони в Турция, получиха гласово съобщение от президента Ердоган в тази нощ в полунощ. Потребителите чуха как президентът ги поздрави за националния празник на демокрацията и единството, предава AFP. „Като президент Ви поздравявам на 15 юли националният ден на демокрацията и единството, и пожелавам на мъчениците милост, а на героите здраве и благополучие“, се казва в съобщението.

„Стига вече, чуваш го дори по телефона. Как може да има такава обида, това е кошмар“, заяви опозиционният депутат Айкут Ердогду.

Най-големият мобилен оператор в страната – „Turkcell“ съобщиха на клиентите си, че от 15 юли ще получат 1 гигабайт допълнително интернет по случай на празненствата за победата над преврата.

Церемониите и честванията продължиха цяла нощ, като малко след изгрев Реджеп Ердоган откри паметник, почитащ паметта на 250-те души, убити противопоставяйки се на опита за преврат. Паметникът, изобразяващ хора върху четири наклонени колони, носещи луна и полумесец, е разположен срещу дворцовия комплекс на Ердоган в Анкара.

По време на церемонията държавният глава заяви: „Дори да сме погребали нашите мъченици в земята, те винаги ще живеят в нашите сърца. Участващите в заговора ще умират отново и отново всеки ден зад стените на затвора“.