Над 1000 военни от три държави участват в учението "Peace Sentinel 2017" на полигона "Корен"

Общество

16-07-2017, 06:00

Снимка:

Пресцентър МО

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

На полигон "Ново село" започна най-голямото многонационално учение на НАТО

С тактическо занятие със стрелба с механизиран взвод в специфична среда - водене на бойни действия в град, завърши вторият етап от учението

Над 1000 военнослужещи участват в многонационалното тактическо учение "Peace Sentinel 2017" /Мирен страж 2017/ на полигона "Корен" край едноименното село в община Хасково. То започна на 10 юли, а маневрите са част от международното учение "Saber Guardian 2017".
Основният състав е 3-ти механизиран батальон от 71-ва механизирана бригада - Карлово. От армията на САЩ е включена рота "Алфа" от 3-а пехотна бригада с 225 военни, а Сърбия е представена от взвод от 30 военнослужещи. В тренировките са ангажирани над 50 единици бойна техника, над 150 единици транспортна и специална техника и 2 бойни вертолета.
Сценарият на учението описва ескалиране на политическа криза във военен конфликт между държави на НАТО и фиктивни държави - врагове. Излиза се от обкръжение на механизиран батальон, поддържан от артилерийска батарея в хода на отбранителна операция на механизираната бригада.
С тактическо занятие със стрелба с механизиран взвод в специфична среда - водене на бойни действия в град, завърши вторият етап от учението, като до края му остава провеждането на самото батальонно тактическо учение със стрелба.
Показаното днес е един от сложните видове бойни дейности. Изискват се добра организация, добро планиране, добро взаимодействие и синхрон. Всичко това днес го видяхме, и то в международна среда, което е още по-трудно, каза заместник-началникът на отбраната ген.-лейтенант Пламен Атанасов. Много съм доволен от видяното, за мен елементите бяха изпълнени отлично, добави той. Атанасов също така уточни, че за учението не са давани допълнителни средства, а те са в рамките на бюджета на министерството за бойна подготовка.
Министерството на отбраната се справя добре с логистиката и осигуряването на ученията "Saber Guardian 2017" и "Peace Sentinel 2017". Особено са впечатляващи действията по транспортирането, настаняването и съпровождането на войските, които се движат през територията на страната, посочи началникът на политическия кабинет на министъра на отбраната Илия Налбантов. Той добави, че участието на страни извън НАТО в подобни учения е изключително важно, тъй като съвременните предизвикателства и противникът, който се очаква евентуално да въздейства върху нашите общества, изискват изработване на съвместна военна култура с различни нации и народи.