Турция не е позволила на германски депутати да посетят военната база в Коня

В началото на този месец Анкара заяви, че разрешава на седем членове на Бундестага да посетят базата в Коня

Турция не е позволила на германски депутати да посетят следващата седмица германски войници във военновъздушната база на НАТО в Коня, Централна Турция, предадоха световните агенции, като се позовават на германски официални представители.
Председателят на комисията по отбрана на Бундестага Волфганг Хелмих заяви пред ДПА, че германското външно министерство е информирало депутатите, че Анкара е поискала планираното за понеделник посещение да бъде отложено. Като причина за това било изтъкнато състоянието на двустранните отношения в момента.
"Съжаляваме за молбата на Турция да отложим пътуването на парламентарна делегация", заяви официален представител на германското външно министерство, цитиран от Ройтерс. "Водим интензивни преговори с всички страни, включително НАТО, за да определим нова дата възможно най-скоро".
Правителството, особено канцлерът Ангела Меркел, сега трябва да предприемат необходимите стъпки, за да осигурят възможност депутатите скоро да посетят войниците в Коня, заяви Райнер Арнолд, говорител по отбраната на социалдемократите в парламента, информира Ройтерс.
В началото на този месец Анкара заяви, че разрешава на седем членове на Бундестага да посетят базата в Коня, където са разположени германски войници, участващи в международната борба срещу "Ислямска държава" в Сирия и Ирак, припомня ДПА.
Ройтерс и АП уточняват, че германските военнослужещи в базата Коня участват в мисия на НАТО за въздушно наблюдение и са част от екипажите на разузнавателните самолети АУАКС.
Анкара наложи забрана за посещения на германски депутати и в авиобазата Инджирлик, Южна Турция, след което Берлин взе решение да изтегли оттам своите военни и да ги премести в Йордания.