Карадайъ: Демокрацията в нашата страна е застрашена, мирът е на изпитание

Политика

13-07-2017, 14:36

Снимка:

bnt.bg/кадър

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Карадайъ: ДПС осъжда остро и категорично агресията в Асеновград

Това става ясно от декларацията на ПГ на ДПС, по повод 26 години от приемането на новата българска конституция от VII-то Велико Народно събрание

“Демокрацията в нашата страна е застрашена, мирът е на изпитание, крайно време е да бъдат взети мерки и всички органи да започнат да изпълняват своите правомощия без намеса и при стриктно спазване законите на страната.“ Това става ясно от декларацията на ПГ на ДПС, в която лидерът на движението Мустафа Карадайъ призовава всички демократични партии да са отговорни и на необходимата висота в името на просперитета, мира и в името на България. Декларацията е по повод 26 години от приемането на новата българска конституция от VII-то Велико Народно събрание.

“През последните години регистрираме не просто как се погазват духът и философията на основния закон и конкретни норми, но сме свидетели на изключително тревожни процеси и трайно очертаваща се тенденция за рязко и все по-скоростно отдалечаване и отстъпление от постижения на демокрацията в нашата страна, констатират от политическата формация. Днес е малко да кажем, че мнозинството в законодателния орган не само не създава гаранции за реализиране на заложените в конституцията права, нещо повече, създава закони, които ги ограничават“, се посочва в документа. “В името на демокрацията и мира трябва да се борим, за да продължаваме да живеем заедно, за изграждане на по-добро общо бъдеще, да отговорим на предизвикателствата на времето с обединение, да изградим онази България, която ще бъде желан дом за нашите деца поколения напред. Съзнавайки, че времето е в нас, да покажем на света, че и ние сме във времето“, заяви Карадайъ. Той подчерта, че те работят последователно за постигане на разбирателство, единство и равенство на българските граждани чрез формиране на национална политика, съгласуване на българските закони с международните за гарантиране правата на всички граждани у нас.

Политикът поясни, че в началото на демокрацията страната ни е трябвало да реши успешно основния въпрос със свободите на човека и да гарантира спазването им, да укрепи гражданското общество при спазване на международните стандарти за правата на човека. Той даде за пример и успешния български етнически модел, който в същността си изисква при решаването на малцинствените въпроси да се търси и намира баланс между принципа на интеграция на малцинствата в гражданското общество и принципа на защита на тяхната етническа, религиозна и езикова идентичност. По думите на Мустафа Карадайъ трябва ясно да бъде подчертано и да се напомня непрекъснато основната роля на Народното събрание за приемане на закони в съответствие с конституционните норми и международните договори. “Депутатите трябва ясно да осъзнават своята отговорност, че спазването правата на гражданите се гарантира чрез създаване на юридически механизми“, посочи председателят на ДПС.