Защо някои хора не могат да спят през нощта?

Общество

13-07-2017, 09:34

Снимка:

pexels

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

"Мързеливата пчеличка" в неделната утрин

Учените смятат, че предците ни определят режима ни на сън

Много хора страдат от нередовен режим на сън - не могат да спят през нощта или пък сънят им се накъсва и спят няколко пъти по няколко часа. Според последни изследвания обаче, е възможно нередовните режими на сън да са били предимство за предците ни в далечното минало, когато хората са живели в групи и са се пазили от диви хищници.

Антрополози, които са направили изследване в Танзания на малко село, живущо подобно на предците ни са стигнали до извода, че през нощта, почти винаги е имало някой буден в селото. "От около 200-те часа, в които проведохме проучването, имаше едва 18 минути, в които всички спаха по едно и също време", обясни д-р Дейвид Самсън от Университета на Торонто в Канада.

"Средното количество будни през нощта по едно и също време беше 8 възрастни - 40% от популацията на селото", обясни още той. "Изумително е колко несинхронизиран беше сънят в групата."

Изследвания в миналото показват, че между 40 и 70% от вътрешния часовник на човек се предава по генетичен път, като останалите пунктове се определят от годините и обстановката.

Изследването също показва, че хората в здрача на живота си са били предимство за групите ловци. Смята се, че възрастните, които не са могли да спят или са се будили през нощта са спасявали групите от диви хищници.