Кирилов: Залагаме на добросъвестността в действията на магистратите

Политика

13-07-2017, 06:50

Снимка:

bnt.bg/кадър

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Борисов: Магистратските организаци не трябва да бъдат лишавани от проекти на ЕС

За да сме сигурни, че има абсолютна независимост, всички донори и техните интереси и програми, би трябвало да се осветлят

Финансирането на съсловните организации трябва да е от личните средства и членския внос на участниците. Това финансиране е предостатъчно те да постигнат целите си. Това заяви в студиото на БНТ Данаил Кирилов от ГЕРБ, председател на Комисията по правни въпроси в парламента. В полза на самите организации е да осветляват финансирането си.

„Както за изтеклата година, така и въобще нямаме категорична яснота в какви точно проекти участват тези организации, доколко тези проекти кореспондират с целите им така, както са обявени“, заяви той.

"Не е все едно кой кого финансира и кой защо финансира. Ние бихме желали да сме сигурни, че има равенство във финансирането на тези организации и че няма една от тях фаворит. Защото едно е да се финансира с 10 лв. членски внос, друго е 10 милиона финансиране", заяви Данаил Кирилов.

„За да сме сигурни, че има абсолютна независимост, всички донори и техните интереси и програми, би трябвало да се осветлят. защото както казват колегите от Патриотичния фронт – напълно спокойно подсъдим в България може от сметка в чужбина да финансира съдийска организация, в която членуват съдии, които гледат делото по конкретното обвинение. Как да се преодолее това притеснение? Това е в интерес на съсловните организации“, каза Кирилов.

Според него дейността по даване на становища, по изготвяне на становища, не изисква такъв огромен финансов ресурс, който да налага специални донорски проекти и програми.

Кирилов заяви, че няма яснота за участието на съсловни организации в проекти на ЕС и с кои субекти заедно участват.

Той заяви, че ще внесе допълнение към законопроекта, за да могат всички съсловни организации да участват в такива проекти.