Фронтекс се опитва да помогне на Италия в кризата с миграцията

Италия е изправена пред извънреден натиск и има нужда от допълнителна подкрепа от страна на ЕС и Фронтекс

Европейската агенция за гранична и брегова охрана Фронтекс и страните от ЕС, участващи в операция "Тритон", се договориха да променят параметрите на операцията в полза на Италия, но не стигнаха дотам да обявят, че мигрантите могат да пристигат на пристанища, различни от италианските, предаде Франс прес.
След техническа среща във Варшава Фронтекс съобщи, че незабавно ще бъде създадена работна група, която да подготви нов оперативен план за "Тритон", който после ще бъде предоставен за разглеждане на участващите страни.
Съгласно действащия план страната домакин на операцията трябва да приема всички мигранти, спасени от корабите на Фронтекс. Същото правило важи за операциите, ръководени от Гърция и Испания.
На срещата Италия заяви, че при масиран приток на мигранти тя иска мигрантите да се транспортират до пристанища и на другите страни членки, посочи европейската агенция.
Всички участници признаха, че Италия е изправена пред извънреден натиск и има нужда от допълнителна подкрепа от страна на ЕС и Фронтекс, подчерта тя в комюнике.
От седмица Италия апелира за помощ от европейските си партньори и за конкретен техен принос в опитите да се спре притока на мигранти към Европа и да се разпределят по-добре на континента спасените в морето.
Миналата седмица италианският премиер Паоло Джентилони предупреди, че възможностите на Италия да поема мигранти не са неограничени.
На срещата Фронтекс и някои страни заявиха, че искат да споделят опита си с работната група за създаването на "кодекс за поведение" за неправителствените организации, участващи в спасителните операции.
За такъв кодекс настоява Италия, за да се подобри събирането на информация и за по-ефективна борба срещу трафикантите.
Министрите на вътрешните работи на Германия и Италия, Томас де Мезиер и и Марко Менити, призоваха за борба с мигрантската криза още в Африка и за активно сътрудничество с африканските страни и местни структури за противодействие на незаконния трафик на бежанци, предаде ТАСС.
Усилията за справяне с миграционната криза не може да се ограничават географски само с ЕС, а още по-малко с италианското крайбрежие, където пристигат мигрантите. С кризата трябва да се води борба още в Африка, където се коренят причините и където икономическите, екологични и хуманитарни проблеми принуждават хората да мигрират, посочиха двамата министри в обща статия за германския в. "Велт".