Българската конфедерация по кикбокс и муай-тай обори твърдения на адвокат Николай Хаджигенов

Няма федерация, която да воюва със състезателите си

Българската конфедерация по кикбокс и муай-тай се превърна в обект на обвинения от адвокат Николай Хаджигенов

Блиц потърси генералния секретар на конфедерацията Мария Козлева, която бе любезна да внесе яснота по казуса.

- Николай Хаджигенов отправя изключително тежки обвинение срещу федерацията? Говори за сериозни финансови престъпления, които продължават години наред. На базата на какво са основани тези нападки?

- Факт е, че в края на 2013 година предходния Председател на Конфедерацията беше уличен в редица нередности, от членове на Конфедерацията. Впоследствие беше направен избор на ново ръководство. Именно то сезира Агенцията за държавна финансова инспекция, както и Варненска прокуратура. Предоставени са всички документи, до които новото ръководство имаше достъп с цел да бъде улеснено разследването. Адвокат Николай Хаджигенов казва, че той е в основата на всички тези действие, но това не е така. Чисто документално може да бъде доказано, че членове на УС са отправили тези сигнали.

- Защо тогава в цялостната картина е включено и новото ръководство?

- Честно казано не знам къде адвокат Хаджигенов говори за настоящото ръководство и къде за бившето. Той съставя такава картина, че не става ясно към кого сипе обвинения. Сравнява бюджет на нашата федерация с този на един клуб, разрастнал се до федерация. Нашата организация администрира  два вида спорт - кикбокс и муа-тай. Отделно кикбоксът има още няколко направления. Правете сметка на колко части трябва да се разпределят тези пари. Просто е абсурдно да се съпоставят двете неща. Темите са много. Знаете ли каква е разликата да купуваш самолетни билети за един човек или за 20 човека? Има много нюанси, които хората не ги предполагат, а така извнесени всички обвинения целят да заблудят хората.

- Твърди се, че състезатели са гонени и заплашвани без причина от хора от настоящото ръководство?

- Това е най-обидното за нас. Не знам коя федерация с леко сърце ще воюва със състезателите си и ще им убива бъдещето. За тази година сме спрели правата само на един състезател заради получено официално писмо от неговия клуб. Посочени са причините са спиране на правата. Разгледани са от УС на федерацията. Става въпрос за състезател от Варна. Това е единственият случай за 2017 година. Смело мога да заявя, че никой от федерацията не си е позволявал да годи спортисти и да ги обижда.

- Каква е причината за тези нападки към настоящото ръководство?

- Атаката е абсолютно на лична основа и съвпада със спиране на спортните съдийските права на  Николай Хаджигенов. Причината за това са  допуснти  редица неточности като арбитър. Ще ви дам само няколко примери - допускане на непозволена игра, след която състезател е пострадвал, поредица от конфликтни ситуации на международни състезания спрямо други съдии и ръководства, напускане самоволно на състезание, хвърляне на съдийски лиценз. Това са неща, които рефлектират върху нашия имидж. Нормално е да предприемем мерки. Само по себе си абсурдно звучи и тезата на Николай Хаджигенов, че не е съдия на Българската организация, а съдия на Световната такава и безпорно странния факт, че след 14 години присъствие в Българския кикбокс изнасянето на всички тези безпочвени обвинения съвпада с лишаването му от съдийски права.

- Освен федерацията обвинения са отправени и към Министерството на младежта и спорта. Защо?

- Наистина не знам. В лицето на Красен Кралев това Министерство е най-успешното и е абсурдно да бъде обвинявано и то с повърхностни слова. Абсолютно голословни са твърденията, че едва ли не Министерството приема хартии за отчет. Има финансов отдел, има експерти, които се занимават с това. Просто е абсурдно всичко това. Подобен тип изявления се приемат като чиста монета от обществото, а то се оказва една постановка.

- Ще предприемете ли мерки срещу Николай Хаджигенов?

- Не мога да отговоря на този въпрос, тъй като е функция на УС, но мисля, че трябва да бъдат взети мерки. Не само от нас, но от Министерството на спорта, което също е замесено по грозен начин.