ЕС ще финансира железопътната линия от Адриатическо море през Македония до България

Йоханес Хан: Най-важната цел на ЕС е сега да се убедят страните от Западните Балкани, че са част от нас, че са част от семейството

Еврокомисарят за разширяването Йоханес Хан потвърди в интервю за Дойче веле днес, че изграждането на транспортен коридор номер 8 е част от проектите, които ЕС ще финансира в Македония. Във фокуса на срещата в Триест са транспортът и енергетиката.
Европейският съюз ще финансира изграждането на железопътната линия от коридор 8, която трябва да свърже Черно с Адриатическо море, минавайки през Македония. Изграждането на железопътната линия, за която македонските политици говорят още от деветдесетте години, винаги е било представяно като приоритет, но до днес тя остава нереализирана.
В интервю за Дойче вече преди началото на срещата на върха ЕС - Западни Балкани в Триест еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан заяви, че ЕС ще предложи финансиране на шест транспортни проекта - една част ще отидат за магистрали, а друга част за железопътни линии.
Един от железопътните проекти е прочутият коридор 8, който трябва да изгради връзка Изток - Запад от България през Македония и до Албания, заяви Хан за Дойче веле.
На срещата в Триест Брюксел ще представи новия амбициозен план за Западните Балкани, който се фокусира върху два сегмента -"инфраструктура и хора", заяви високопоставен европейски дипломат.
В сферата на инфраструктурата ЕС планира да привлече  международни финансови институции чрез финансиране на грантове за Западните Балкани. Фокусът ще бъде върху транспорта и енергетиката. Целта е да се формира пазар от 20 милиона потребители, който да допринесе за по-бързо развитие на региона, както и за сближаването на страните от региона и приближаването им към ЕС.
В Брюксел отхвърлят намеците и критиките, че по този начин се формира някаква нова Югославия, и твърдят, че това изобщо не е целта, а като пример за регионално свързване посочват балтийските страни.
Пазар от 20 милиона души е много атрактивен, а сътрудничеството на регионално ниво ще помогне на страните да бъдат по-конкурентни в самия ЕС, когато станат част от него. Най-важната цел на ЕС е сега да се убедят страните от Западните Балкани, че са част от нас, че са част от семейството, заяви високопоставен европейски дипломат.