Йосиф Йосифов и Ивайло Сименов на свобода, прокуратурата внесе протест

Крими

12-07-2017, 11:54

Снимка:

prb.bg

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Печатането на фалшиви пари в Европа намалява

Прокуратурата протестира пред ВКС присъдата на Апелативния наказателен специализиран съд, с която бяха отменени 17 годишните присъди на Йосиф Йосифов и Ивайло Симеонов за опит за убийство

Апелативна специализирана прокуратура /АСП/ внесе протест срещу присъдата на Апелативния специализиран наказателен съд /АСпНС/, с която Йосиф Йосифов и Ивайло Сименов бяха оправдани за опит за убийство по начин и със средства, особено опасни за живота на мнозина - престъпление по чл.116 ал.1 т.6 пр.1 и т.9 вр.чл.115 вр.чл.18 ал.1 вр.чл.20 НК.

Апелативната специализирана прокуратура счита присъдата на АСпНС за незаконосъобразна и неправилна. Мотивите за оправдаването на подсъдимите Йосифов и Симеонов все още не са изпратени на прокуратурата и протестът ще бъде допълнен след изготвяне на мотивите към оправдателната присъда.

С присъда от 16.05.2016 г. на Специализирания наказателен съд в състав Председател -Георги Ушев и член съдия - Аделина Иванова, подсъдимите Йосиф Йосифов и Ивайло Симеонов са признати за виновни за това, че на 12.06.2003 г., около 10.30ч. в гр.София, на кръстовището на бул.„Никола Мушанов“ и ул.„Добротич“ в съучастие, Йосиф Йосифов като помагач, а Ивайло Симеонов като извършител, са направили опит предумишлено да умъртвят К.С.К. по начин и със средства, особено опасни за живота на мнозина, като опитът е довършен, но не са настъпили предвидените в закона и искани от дейците обществено опасни последици – престъпление по чл.116 ал.1 т.6 пр.1 и т.9 вр.чл.115 вр.чл.18 ал.1 вр.чл.20 НК.

За това престъпление Специализираният наказатален съд наложи наказание по 17 години лишаване от свобода на Йосифов и Симеонов, което да се изтърпят при първоначален строг режим в затвор.

С присъда от 07.07.2017 г. Апелативният специализиран наказателен съд в състав Председател – Даниела Росенова и членове – Петя Колева и Даниела Врачева отмени първоинстанционната присъда на Специализирания съд и оправда изцяло Йосиф Йосифов и Ивайло Симеонов за опит за убийство по начин и със средства, особено опасни за живота на мнозина.

Апелативна специализирана прокуратура счита, че присъдата на Специализирания наказателен съд е правилна и законосъобразна, а наложеното наказание от по 17 години лишаване от свобода на Йосиф Йосифов и Ивайло Симеонов е справедливо и категорично не приема за верни изводите на АСпНС, че Йосифов и Симеонов са невинни за извършеното от тях най-тежко умишлено престъпление против личността - опит за убийство по начин и със средства, особено опасни за живота на мнозина.