ОП с декларация: Бузлуджа и паметникът не трябва да принадлежат на една партия (видео)

Паметникът функционира в периода от 1981 до 1983 година като дом-паметник на БКП

„Върхът Бузлуджа и паметникът не трябва да принадлежат на една партия. Това заяви в декларация от името на ПГ на „Обединени патриоти“ народният представител Милен Михов.

„Обектът е със статут на частна държавна собственост и в състояние на саморазруха, представляващо риск за евентуални посетители и излъчващо спорни послания към гражданите и гостите на страната“, посочи още той.

„Във връзка със засиления обществен интерес и повдигнатия въпрос на кого принадлежи строителното съоръжение на връх Бузлуджа трябва да си отговорим на няколко въпроса- с какви средства е създадена сградата и отговорът е с обществени средства и доброволен труд“, коментира Милен Михов.

По думите му паметникът функционира в периода от 1981 до 1983 година като дом-паметник на БКП. Една партия управлявала по времето на режим, обявен за престъпен със закон.

„С цел недопускане на неадекватно за съвременната ситуация парцелиране на историческата памет на обекта на връх Бузлуджа препоръчваме да се инициира административно-управленски действия за ремонт и музейно експониране на уникалното като архитектура и местоположение съоръжение“, изтъкна народният представител от „Обединени патриоти“.

„Досега „Бузлуджа“ беше държавна собственост и виждаме резултата – патриотите да се разберат с Бойко Борисов.“ Това посочи, от своя страна, заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Антон Кутев.

„Ние в края на краищата имаме разговори с Борисов. Той е предпиел действия за връщане на паметника точно защото държавата на може да се справи“, посочи Кутев. По думите му в момента патриотите са управляващи.

„Ако имат идеи за това как да направят паметника действащ и как да съхранят паметта – нека да го направят. Ние искаме само да бъде съхранена паметта“, заяви той. Според Кутев и да се върне паметника на БСП, това не означава, че държавата трябва да избяга от отговорност да подпомогне за съхраняването му.