Експерт: Отзвукът от насилие е слаб в институциите

Общество

12-07-2017, 09:20

Снимка:

btv.bg/ кадър

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Лекари в София участваха в мълчалив протест "Не на насилието"

Агресията се засилва от начина, по който изглеждат и се държат политиците ни

„Отзвукът от случаите на насилие е голям в обществото и слаб в институциите”, смята социалният антрополог Васил Гарнизов. Социологът Евелина Славкова и той коментираха по бТВ случаите на насилие от последните месеци, които предизвикаха широк обществен отзвук.

Гарнизов коментира случая с българин бутнал пътник в метрото в Берлин по стълбите. „Това вероятно не е запазена марка на българите, но ще е отчайващо ако се окаже, че е наш сънародник”, коментира Гарнизов.

Той направи сравнение между правораздавателната система в България и Германия. „От октомври е случаят, при който българин ритна жена в гърба, май месец излезе присъдата. Без да има средни и тежки телесни повреди, заради големия обществен отзвук го въдворяват в институция за две години и половина”, коментира Гарнизов. По думите му е много важно какво се случва с този тип насилници след като вече са попаднали в затвора. „Пращаме ги там и те излизат рецидивисти”, категоричен е антропологът.

Според Евелина Славкова общественият отзвук и социалните мрежи могат да изиграят превантивна роля за случаите на насилие у нас. „Социалните мрежи и фактът, че всеки човек може да заснеме дадена ситуация, по един или друг начин могат да окажат своето влияние.

„Хората не вярват на правосъдието, не вярват на полицията и има много случаи на насилие, които не стават достояние на медиите и на правосъдната система”, смята Славкова. Славкова е категорична, че усещането за безнаказаност у нас е предпоставка за честите прояви на насилие и агресия.

Гарнизов добавя, че агресията се засилва и от начина, по който изглеждат и се държат политиците ни.

По повод увеличаващата се агресия между децата двамата коментираха, че проблемът започва именно в семействата. „Когато тези деца отидат на училище, от училището трябва да знаят, че те не са добре възпитани и трябва да се поправят”, смята Гарнизов.