Цацаров: Има неизпълнение на служебни задължения във връзка с убиеца на Виола

Крими

11-07-2017, 17:30

Снимка:

kanal3.bg/кадър

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Сотир Цацаров разпореди проверка в Прокуратурата

Сотир Цацаров изброи имената на четирима прокурори отказали да заведат дело по 4 преписки в софийска прокуратура, свързани със сигнали за заплахи със смърт от страна на Стефан Станев

Това, за което даваме този брифинг, не е повод да се гордеем с работата на прокуратурата. Това заяви главният прокурор на Република България Сотир Цацаров пред журналисти. Поводът бе проверката на прокуратурата на всички преписки спрямо Стефан Станев, убиеца на студентката Виола Николова.

Сотир Цацаров изброи имената на четирима прокурори - Диана Бекирова, Велин Воденичаров, Валери Василев и Валентин Филипов, които са отказали да заведат дело по 4 преписки в софийска прокуратура, свързани със сигнали за заплахи със смърт от страна на Стефан Станев към семейството на бившата му съпруга.

"Заканите за убийство сами по себе си са престъпление, а ние, и не само ние, ако си бяхме свършили работата, дали щеше да се стигне до това", каза Цацаров.

Той изрично посочи, че целта на този брифинг не е прокуратурата да "хвърля камъни в чужда градина" - на МВР и на съда", а да "коментираме собствените си грешки".

"От 5 преписки в софийска прокуратура, само по едно има заведено дело, отчете Сотир Цацаров.

"Подадена е на 16 май 2017 г. до 3-то РПУ от сестрата (на бившата му съпруга) Благовеста Пенева. Самата закана за убийство е от 13 май, на 23 юни е убийството (на Виола Николова).

Оттам-нататък започват нещата, които не са в наш плюс и които, меко казано, представляват неизпълнение на служебни задължения", добави главният прокурор.

Той заяви, че резултатите от разпоредената проверка на работата на гореспоменатите прокурори по случая, ще бъдат оповестени "по същия начин, както сега".

Мерките срещу тези колеги също ще бъдат оповестени", каза Цацаров.

"Всеки трябва да носи отговорност за делата си - затова цитирам имената на колегите. Санкции ще има, всеки трябва да изпълнява задълженията си така, както повелява законът."

"Докладът с проверката на въпросните преписки ще бъде изпратен и до министъра на МВР, негово правомощие и негов проблем е да прецени работата на неговото ведомство по този случая, подчерта главният прокурор.

Преди това градският прокурор на София Емилия Русинова обяви, че по делото за убийството на Виола са разпитани много свидетели, назначена е психиатрична експертиза за евентуално заболяване на обвиняемия. Назначена е и комплексна ДНК експертиза.

Говорителката на главния прокурор Румяна Арнаудова пък информира, че прокуратурата се надява към 30 септември разследването да приключи и делото да бъде внесено в софийски градски съд с обвинителен акт.

"Това е актуалното състояние на делото, разследването продължава със съгщата скорост, както в началото.

Имаме данни и за разследването в ямболската прокуратура за побой и грабеж от същия обвиняем и ще видим възможността за обединяване на двете дела. Софийска градска прокуратура извърши проверка и на предишни сигнали за същото лице", допълни тя.