Експерт: Щурмуват Ракка с български оръжия

Общество

11-07-2017, 10:49

Снимка:

btv.bg/ кадър

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Мосул бе обявен за освободен

Арестуваха американски военен за съучастие в тероризъм

България въобще не е сред големите износители на оръжие в света

В България няма как да си купиш оръжие без този човек да бъде много добре проучен. България в никакъв случай не продава оръжие на „Ислямска държава”. Това оръжие, което е попаднало там – то е пленено. Това заяви арабистът проф. Владимир Чуков в студиото на бТВ по повод информацията във френски медии, че групировката използва автомати и боеприпаси, произведени в нашата страна и преминали през фиктивен износ за Саудитска Арабия.

„България въобще не е сред големите износители на оръжие в света. До 1986-1989 г. стокообменът с арабския свят беше 1,8 млрд. долара, от които 1 млрд. беше военна и специална продукция”, подчерта Чуков. Според него разследванията за българско оръжие у ИДИЛ се публикуват в медии от държави, които имат значително по-голям дял на този тип износ в региона. „Конкуренцията е изключително силна – конкуренти са Хърватска, Черна гора, Сърбия, Украйна… Украйна е на 9 място по износ на оръжие в света, ние дори не сме в десетката”, подчерта той.

Той подчерта, че щурмът срещу „Ислямска държава” в град Ракка, Сирия се осъществява с българско оръжие. По думите му нашата военна промишленост захранва опозицията – в това число са подкрепяните от Запада организации, част от които обаче са продавали оръжията си на ИДИЛ или директно са се вливали в редиците й заради по-високи заплати.

Като „другата писта” той определи кюрдите: „Сегашната офанзива срещу Ракка е част от една сделка, прекарана през турското регионално правителство (…) Битката срещу ИДИЛ е преобладаващо с наше оръжие”.

По думите му освобождаването на Мосул е силен морален удар по джихадистите, защото вече обявеният от тях халифат няма столица и изчезват доводите, че говорим за функционираща нова държава.