Новаков: 90% от колите, които се внасят в България са с превъртян километраж

ЕК одобри предложената от евродепутата от ЕНП Андрей Новаков програма O.R.E.L.

Всяка трета кола на старо у нас е с манипулиран километраж. Трикът, който прилагат много от търговците на употребявани коли, може да бъде и много опасен. Затова Европейската комисия има план как да се пребори с порочната практика. ЕК одобри предложената от евродепутата от ЕНП Андрей Новаков програма O.R.E.L. срещу манипулирането на километражите на стойност 1 250 000 евро.

Предложението предвижда единна информационна система, която обединява данните, събирани по време на годишните технически прегледи, и позволява тяхната обмяна в ЕС. Така показанията за пробег на всяка кола ще бъдат обновявани по време на ежегодния технически преглед и ще са достъпни на специално създаден за целта сайт. По този начин ще става ясно дали има разминаване между официалните данни и посочените от търговеца на употребявани автомобили.

"Тази практика е изключително разпространена не само у нас, но и в чужбина и затова програмата обхваща целия Европейски съюз. Повече от 30% от колите, които се изнасят от Германия, са с превъртян километраж. Смятам, че от другите страни са дори повече. В България сигурно 80-90% от тези, които се внасят, са с манипулирани километри. Това е обир от хората”, заяви за Нова Телевизия Новаков.