Кралев: Депутатите ще решат кои спортисти да получават пожизнени пенсии - bulgaria.utre.bg

Кралев: Депутатите ще решат кои спортисти да получават пожизнени пенсии

10 юли 2017, 13:47 | Мила Иванова
  • Снимка:
    pik.bg/кадър

Министър Кралев коментира на брифинг нечуваните искания за месечна пожизнена премия от 6000 лв.

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев заяви, преди дни, че се задава сериозен проблем с участниците на игрите „Дефлимпикс” и най-вече на игрите за хора с увреден слух, които са се провеждали преди тях.

Олимпийските медалисти получават от държавата пожизнена месечна премия, след като се откажат от активна състезателна дейност, която се изчислява спрямо медалите и постиженията им. Пенсиите започва да изплаща тези месечни на медалистите след 2001 г. защото именно оттогава „Дефлимпикс” съществуват в сегашния си формат.  

Сумите, за които претендират те, са потресаващи за всеки български пенсионер, а и не само - 5934 лв. на месец, а най-ниските претенции са за 1000 лв. Така Иван Иванов и Ангел Кремов стават най-заслужилите ни спортисти. Тяхната месечна премия, или олимпийска пенсия, трябва да е 5934 лева на месец. Кремов получава част от средствата (3450 лв.) и в момента, тъй като някои от медалите му са завоювани след 2001 г. Като претендира да взема по още 2484 лв.

Юристите са категорични, че исканията за премии за медалисти преди 2001 г. са неправомерни.

„За първи път министерството започна да изплаща "Дефлимпикс" от 2013-а (игрите за глухи). Изплащаме 4 доживотни пенсии. През 2014-а пристигат писма за други спортисти, които визират период от 50-те години до днес. Законодателят изрично е използвал определението „Дефлимпикс“. Ясно и точно е разписано. Изискали сме от федерацията официални протоколи, но не са ни предоставени. Установяваме, че формулировката не е точна, защото от Дефолимпикс няма нито един олимпийски шамипон. Те не се водят олимпийски формат. Статутът на "Дефлимпикс" е признат от МОК, но не са олимпийско състезание“, разкри спортният министър Красен Кралев.

„Федерацията за глухите са получили от 2004-а до 2014-а 1,2 млн. лева финансиране. "Дефлимпикс" съществува от 2001-а. Няма друга държава, която дава премии на състезателите с нарушен слух. Започнато е това от министър Георгиева, но това не е било в рамките на Закона. Очевидно е, че трябва да има промяна, защото олимпийски медалисти са само тези, които са участвали на Игрите. Иначе депутатите ще решат кои спортисти да получават пожизнени пенсии. Тази корекция трябва да стане в парламента. Нашето мнение, че състезателите в "Дефлимпикс" трябва да да получават месечни премии до края на живота си, но нека това да бъде изчистено като казус в Закона“, добави Кралев.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


Още новини от Спорт