Пореден кръг мирни преговори за Сирия

Преговорите в Женева започнаха през 2014 г.

Сирийското правителство и опозиция ще участват в седми кръг мирни преговори в Женева, организирани от ООН. Малки са очакванията за пробив за прекратяване на шестгодишния конфликт, информира АФП.

Женевският процес е все по-засенчван от организираните от Русия, Иран и Турция технически преговори в Астана, Казахстан, за прекратяване на боевете в Сирия.

Вчера влезе договорено между САЩ, Русия и Йордания споразумение за спиране на огъня в Югозападна Сирия. Това е последната сделка, постигната извън женевската рамка. Принципно новият кръг преговори ще бъде с фокус така наречените четири "кошници": нова конституция, правителство, избори и борба с тероризма.

Последните разговори приключиха през май, като беше постигнат малък напредък. След разговорите специалният посланик на ООН за Сирия Стефан де Мистура заяви, че се запазват разногласията по важните въпроси.

Сирийската опозиция настоява Башар Асад да се оттегли като част от всяко политическо решение, но правителството е категорично, че съдбата на президента не може да бъде предмет на разговори.