ЕП готов да наложи вето на предложение на Тереза Мей - bulgaria.utre.bg

ЕП готов да наложи вето на предложение на Тереза Мей

10 юли 2017, 10:58 | Дани Стоянов
  • Снимка:
    flickr

Законодателният орган определи предложението за правата на гражданите на ЕС като "разочароващо"

Европейският парламент е заплашил да наложи вето върху предложението на британския премиер Тереза Мей относно правата на гражданите на ЕС на Острова, съобщават световните медии. Законодателният орган определи предложението като "разочароващо", тъй като създава "втора класа граждани".

Представители на ЕС заявяват в писмо, публикувано от няколко европейски вестника, че предложението на Мей "хвърля тъмен облак на неяснота и несигурност върху живота на милиони европейци".

"Британското правителство предлага - денят след Брекзит, европейците да получат статут на "граждани на трета страна". Тези граждани ще получат по-малко права във Великобритания в сравнение с британските граждани в ЕС", пишат евродепутатите и допълват, че никога няма да позволят отнемането на настоящите права на гражданите на ЕС на Острова.

"Европейският парламент ще си запази правото да отхвърли всяко споразумение, което заплашва гражданите на ЕС, без значение от тяхната националност, по-малко в полза в сравнение със сегашното", се предупреждава в писмото.

Парламентът ще гласува окончателното споразумение между Лондон и Брюксел, което ще включва правата на гражданите на ЕС на Острова и на британците на Стария континент.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


Още новини от Свят