Засилени проверки на НАП на територията на страната

Общество

09-07-2017, 06:00

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

НАП сложи цял ресторант на тезгяха

Стотици туристи останаха блокирани на летище "София"

Данъчните извършват два вида проверки - чрез патрули и чрез инспекции

От началото на месеца по Северното Черноморие работи общ център на полицията и данъчните служби. Започнаха и постоянните проверки на данъчните инспектори. За първата си седмица в региона на Варна те извършиха над 450 проверки и вече има наказани нарушители. Проверките продължават и в момента, най-често досега инспекторите на НАП откриват разлики в касовата наличност. Разминавания между отчетеното и намереното е констатирано в 45 обекта. В 25 от случаите клиентите не са получили касов бон. За това нарушение обектите са затворени за срок между 7 и 30 дни. Данъчните инспектори проверяват още дали се декларират правилно и в срок осигурителните задължения и данъците върху приходите.

Засиленото внимание към черноморските обекти не означава, че във вътрешността на страната данъчната дисциплина отслабва. Засилени са и проверките в столицата, като на прицел са най-оборотните заведения. Над 8000 проверки са извършили само от началото на годината данъчните в София. В тази връзка са издадени 800 акта на некоректни търговци. Тенденцията, която забелязват инспекторите, е намаление на нарушенията след засилването на проверките.

Данъчните извършват два вида проверки - чрез патрули и чрез инспекции.

Данъчните патрули се състоят от двама души, които облечени със специално обозначени жилетки ходят по търговски обекти, купуват си стоки и очакват да получат касови бележки. Те не правят проверка на място, а само предават информацията в звеното.

Данъчните инспектори от своя страна са като тайни клиенти, извършват същото действие и наблюдават. След като получат или не касова бележка се легитимират и изискват от управата на търговския обект да бъде направено сравнение между наличните пари и парите в каса.Неиздаването на касова бележка е едно от най-сериозните данъчни нарушения, защото говори за укриване на данъци. Наказанието за физически лица е глоба от 100 до 500 лева, а за юридически - от 500 до 2000 лева. При повторно нарушение сумата се удвоява.

По-сериозни са санкциите когато има неизправност на касовия апарат, такъв липсва или не отговаря на изискванията на българското законодателство. Глобите са от 300 до 1000 лева, а юридическите лица се санкционират със суми от 3000 до 10 000 лева.

Независимо от глобите и наложените санкции обаче, има и втора наказателна мярка, която се налага от данъчните - запечатване на търговския обект за срок до 30 дни. Тази мярка се прилага, когато има неиздадена касова бележка, не се отчитат правилно оборотите, липсват данъчни документи и се укрива информация от НАП. На запечатване не подлежат само сергиите, защото са подвижни и това не е възможно.

Данъчните ще продължат засилените си проверки през лятото. Те апелират към клиентите да сигнализират в НАП при всяко съмнение за данъчна измама.

По Черноморието засилените проверки ще продължат до края на летния сезон. Ще се следи за нарушения на данъчното и осигурителното законодателство. Оперативни проверки ще се правят всеки ден, за да се намали риска от неспазване на законите, а на целодневно наблюдение ще бъдат подложени обекти, за които НАП вече има данни, че не спазват данъчните и осигурителни закони или прекалено често сменят собствениците си. Проверките ще обхванат всички видове обекти - ресторанти, барове и дискотеки, хотели, турооператорски фирми, салони за красота, здраве и спорт, валутни бюра, игрални зали и търговски обекти.