75% от децата на възраст 11-12 години имат профил в социалните мрежи

Ежедневното използване на интернет е навик на близо 90% от малчуганите

До 11-12 годишна възраст 74% от децата имат вече и профили в социалните мрежи, въпреки че по принцип те не са за ползване от деца под 13-годишна възраст. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ Георги Апостолов, координатор в Национален център за безопасен интернет. 
„Едно изследване, което правихме в края на 2016 година и беше първото след 2010 година, което ни позволи да видим настъпилите промени, показа, че вече имаме почти 100% покритие на децата с интернет“, посочи той и допълни, че вече 97% от децата използват интернет, а преди 6 години този процент е бил под 90. Георги Апостолов обясни, че ежедневното използване на интернет е навик на близо 90% от децата. 
„Начините на ползване и времето варират с възрастта, която доста падна. За 6 години първото влизане в интернет се измести с 3 години надолу. 2010 година на най-голяма част от децата се позволяваше да влизат в интернет на 10 години, сега възрастта е 7 години“, поясни той. 
„Използването на интернет започва от 4-5 годишна възраст, към 11 годишните вече имаме "използващи интернет" деца. Можем да кажем, че към 12-годишна възраст имаме покритие на всички деца като активни потребители на интернет“, каза още Георги Апостолов.