Г-20 е на едно мнение по борбата с тероризма

Има все още разногласия относно единни решения за климата и търговията

Страните от Г-20 заемат единна позиция за борбата с тероризма, включително с информацията от екстремистки характер в интернет. Това заяви днес германския канцлер Ангела Меркел в края на първия ден от срещата на върха на 20-те най-развити икономики в света, предадоха осведомителните агенции.
По думите й темата за интернет и тероризма е била обсъждана много интензивно от световните лидери, които са се съгласили, че техните страни трябва да застанат в единен фронт срещу тероризма, който е заплаха за всички. Държавите от Г-20 ще задължат доставчиците на интернет услуги бързо да премахват от своите платформи съдържание с терористично и екстремистко съдържание.  
В публикуваната съвместна декларация от форума по тази тема се казва, че страните ще обединят усилията си в борбата срещу финансирането на международни терористични групи като Ал Каида и "Ислямска държава". В документа се посочва, че държавите трябва да се погрижат "международната финансова система да придобие неограничени възможности да противостои на финансирането на тероризма", като за целта се засили международното сътрудничество и обмена на информация.
Меркел каза още, че повечето от страните на срещата в Хамбург подкрепят Парижкото споразумение за климата. "Ще бъде много интересно да видим как ще формулираме комюникето и, разбира се, ще дадем да се разбере, че има различни мнения в тази област, защото САЩ за съжаление искат да се изтеглят от Парижкото споразумение", заяви тя. По думите й почти всички лидери от Г-20 са на мнение, че е необходима свободна и справедлива търговия, но и в тази сфера има разногласния, заяви Ангела Меркел.
Канцлерът на Германия, която е домакин на срещата на върха, съобщи от името на "двайсетте", че те очакват от Съвета за сигурност към ООН да предприеме съразмерни ответни мерки към Северна Корея във връзка с нейните последни ракетни тестове.